Medlemsmöte 023-10-31

Publicerat: 2023-11-01 09:24

Dagens föreläsare Håkan Axelsson från FC-gruppen.

Plats: A6 golfrestaurang.
Tid: 09:00.
Närvarande: 45 medlemmar.

1) Ordförande Kent Fälth hälsade välkommen, och påminde om anmälan (i GIT) till julfesten den 8 december.

2) Jubilaren Lars Asserius uppvaktades på sedvanligt sätt.

3) Lars Tegnér presenterade dagens föreläsare Håkan Axelsson från FC-gruppen.

4) Håkan tog åhörarna med på en tidsresa från det att han klev in på Rosen för en pryovecka och för första gången träffade Arne Boman, som där startat den första nattklubben i Sverige utanför Stockholm.
– Dn där pryoveckan fortsatte sen med extrajobb parallellt med studierna på Sanda, berättade Håkan-
– Samtidigt utvecklade Arne verksamheten, drev restaurangen på Bunstorpsbadet som byggdes 1970 och utvecklade den till Brunstorps Värdshus. Håkan, som egentligen hade tänkt bli hundförare, hamnade på ekonomiavdelningen på Dorab i Bankeryd. Men klev 1976 in som delägare i Brunstorps Värdshus.

Verksamheten fortsatte att expandera, 1978 köptes det som blev Warpa Skans av Husqvarna AB samtidigt som Värdshuset expanderade.
– Turistbussarna var en viktig marknad på Värdshuset, berättade Håkan. En helgdag utan minst 100 gästande bussar var ingen bra dag, rekordet tror jag var 245 bussar på ett dygn – något som förstås ställde stora krav på medarbetare och organisation.

1989 sålde sedan Arne Bohman verksamheten till Rastahusen, som var på stark expansion i Sverige, men som hade otur med timingen när Kuweit-krisen inträffade strax efter med starkt stigande räntor och tuffare ekonomiska tider som följd.

Håkan själv tänkte då, 35 år gammal, att se sig om efter någonting annat…
– Men jag fick hela tiden förfrågningar från gamla bekanta och gamla kunder om att ”hjälpa till med fester, evenemang och event av olika slag. Så till slut blev det så mycket att jag bestämde mig för att bilda FC, Företagscatering, i liten skala i en lokal på tändsticksområdet.

Och resten är, som det brukar heta, historia…

1995 tog FC över Länsstyrelsens restaurang Gullvivan, som blev Guvernören och efter en utbyggnad 1997 fortfarande är i full verksamhet.
Från 1997 drev man all datering på nya Högskolan fram till 2001 och en bit in på 2000-talet skötte FC-gruppen catering med mera i den stora Öresundsterminalen i Malmö.
– Det blev en strulig tid, inte alls som vi tänkt oss, bland annat kom ju finanskrisen 2008, men det var mycket som inte fungerade och 2012 drog vi oss ur det projektet.

FC-event bildades 2012, ett sätt att ta helhetsansvaret för just event av olika slag och 2019 tog man steget in på Elmia, en satsning som till en början kom att präglas av den pandemi som drabbade världen.
– Då var vi 105 fast anställda plus cirka 400 inhoppare, berättade Håkan. När panemiåren var över var det 24 heltider kvar…

Men företaget har återhämtat sig bra, i dag är man cirka 90 heltidsanställda, Håkan har lämnat över rodret tolk sonen William sedan några år tillbaka och nya satsningar som Spira och restaurang Nivå i Sience Park har sett dagens ljus.
– Restaurangbranschen går igenom en svår tid just nu, konstaterade Håkan Axelsson. Men vi har hittat en modell som fungerar och som tror på som gör att vi ser positivt på framtiden.

Många stora event har passerat, Håkan nämner bland annat festligheterna vid HV71:s samtliga fem SM-guld, invigningen av Kinnarps Arena år 2000, men också stora företagsvent både i  och långt utanför Jönköping med många hundra gäster.
– Med 245 bussar på ett dygn på Brunstorp lärde vi oss tidigt att flödet och goda medarbetare är de viktigaste ingredienserna i ett framgångsrecept. Och det försöker vi följa än i dag, säger Håkan Axelsson.

5) Kent Fälth tackade för visat intresse och avslutade dagens sammankomst.

Vid protokollet:
Göran Bäckström/Sekreterare