Medlemsmöte A6 golfveteraner 2022-11-08
Publicerat: 2022-11-08 21:33

Besök av kommunpolis Maja Karlsson. Klicka för att läsa protokollet.
Plats: A6 GK
Tid: 09:00
Närvarande: 48 medlemmar.
1) Göran Bäckström hälsade välkommen och presenterade dagens gäst, kommunpolis Maja Karlsson.
2) Maja Karlssons ämne för dagen var den ökande brottsligheten som riktas speciellt mot äldre människor och hur man (vi) ska kunna skydda sig mot att bli drabbad.
Anledningen till att den här typen av brottslighet är så utbredd är, enligt Maja Karlsson, att äldre människor generellt är mer godtrogna, naiva och lättlurade än yngre och att det därför kan vara lönsamt att rikta in sig mot den gruppen.
Brotten mot äldre kan delas in i tre kategorier; Brott i hemmet - Brott utomhus - och Digitala brott.
I hemmet handlar det ofta om att någon ringer på och med olika förevändningar försöker ta sig in. Man kan utge sig för att vilja sälja, erbjuda en tjänst eller till och med vara utklädd till någon myndighetsutövare, kanske vilja komma in för att låna papper och pennar för att skriva ett meddelande till en granne eller liknande.
– Lösningen är att alltid ha dörren låst, att aldrig släppa in okända människor som inte kan legitimera sig på ett trovärdigt sätt och om någon ändå kommer in hålla noggrann uppsikt över personen, förklarade Maja Karlsson.
– Förvara aldrig stora summor kontanter hemma, förvara inte värdesaker på de mest uppenbara ställena, i hallbyrån, i sängbordslådan eller liknande. Har du värdefulla smycken, klockor eller liknande fotografera dem för att de ska kunna identifieras om någon trots allt kommit över dem.
Brott utomhus sker exempelvis i samband med att man tar ut pengar vid en bankomat eller att någon står bakom i en kassakö och memorerar pinkoden när man betalar för att sedan försöka komma över bankkortet och ha fritt fram till pengarna.
– Var alltid noga med att dölja pinkoden, förvara aldrig pinkoden tillsammans med bankkortet, sa Maja Karlsson. Tänk också på att ha plånbok, handväska och liknande på ett säkert sätt, i bakfickan eller i kundvagnen kan vara riskabelt.
– Var också uppmärksam på ”hjälpsamma” personer som kommer nära och vill ”hjälpa till” med något, och förvara aldrig större summor i till exempel en plånbok.
De digitala brotten är den del av brottsligheten mot äldre som ökar snabbast och som hela tiden säker nya vägar.
– Här är viktigt att veta att en bank aldrig vare sig gör hembesök eller ringer upp och ber dig logga in med kontouppgifter och/eller bank-id, förklarade Maja Karlsson, Så om någon ringer från din bank och säger att sådana uppgifter behövs för att till exempel avbryta ett försök att tömma dina konton så lägg på luren.
– Fyll heller aldrig i epostformulär som vill ha dina personuppgifter om du inte är absolut säker på att det är okej, öppna inte epostlänkar du inte känner igen och klicka inte heller på SMS-länkar från okända avsändare. Polisen till exempel använder aldrig det sättet att kontakta allmänheten, ändå förekommer det både falska email och sms där polisen eller andra myndigheter ser ut att vara avsändare,
Bedrägerier som brottsmetod ökar alltså stadigt. Bara i oktober i år anmäldes bedrägerier för totalt 65 miljoner kronor i Sverige, Men trots omfattningen är det bara en bråkdel av de här brotten som klaras upp.
– Tyvärr är det svårt, konstaterade Maja Karlsson. Ofta handlar det om utländska ligor gör under en kort period reser runt i Sverige för att sedan försvinna utanför våra gränser igen Att just Sverige är väldigt utsatt för den här typen av brott underlättas ju inte av till exempel hur vår gränsbevakning fungerar idag.
Avslutningsvis rekommenderade Maja Karlsson en programserie på UR Play som heter ”Försök inte lura mig”, där det finns mycket mer av det hon berättade om att ta till sig och lära sig av.
3) Jan Berglund meddelade att anmälningar till julfesten den 9 december nu ligger uppe i GIT, så det är fritt fram att försäkra sig om en plats till höstens höjdpunkt.
4) Mötet avslutades med sedvanlig kaffe och fralla.
Vid protokollet
Göran Bäckström/Sekreterare