HIO - ett integrationsprojekt på A6 GK

HIO – en del i Vision 50/50 och ett integrationsprojekt

HIO är ett projekt som vänder sig till ungdomar som bor i stadsdelar i Jönköping där golfen som idrott inte är speciellt stor. Det är ett projekt som vi genomför i samarbete med det kommunala bostadsbolaget Vätterhem och som startade i oktober 2017.

Vanligtvis står HIO för Hole-in one inom golfen, men i just det här fallet har det en helt annan betydelse;

HJÄLPA – utrustning för alla som vill spela och prova på golf.

INTEGRERA – bjuder in alla Vätterhems ungdomar i åldern 10–25 år som vill prova på golf och träffa nya vänner hos Jönköpings största golfklubb.

ORGANISERA – golfträning med ledare, tydliga värderingar och mycket träning för att nå framgång.

– Golf är oftast en sport som kan vara svårt att komma i kontakt med för ungdomar från Vätterhems stadsdelar. Oftast ligger golfklubben "en bit bort". Det är mer naturligt att börja spela fotboll, där det finns fler förebilder, klubbar och planer närmare hemmet – och så tillhör man ett lag. Men Jönköping har många golfklubbar och här har sporten ett av de största antalet utövare i Sverige, säger Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth.

När projektet startades gick Vätterhem ut med en inbjudan till sina hyresgäster och de som var intresserade fick åka buss till A6 GK. Här välkomnades de av golfklubbens instruktörer och fick låna utrustning. Målet för de första aktivitetsdagarna i oktober var att minst 100 ungdomar i åldern 10-25 år från Vätterhems områden skulle prova på golf – och att få minst tio anmälningar till "A6 Nybörjarkurs" under 2018.

– Vi på Vätterhem kommer också att premiera de första tio golfare som vill ta det "Gröna Kortet", säger Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth.

Syftet med HIO-projektet är att öppna en dörr för ungdomarna till golfens värld

– Det här är ett nytänkande koncept för att nå ut med golfen till områden där sporten inte är så starkt representerad. För oss på A6 GK är detta en självklarhet, eftersom vi arbetar med frågor som inkluderar alla och ett jämställt GolfSverige inom Vision 50/50, säger Per Simonsson, klubbchef på A6 GK.

– Under vårkanten kommer vi att följa upp med fler liknande aktiviteter och arbeta för att få deltagarna att faktiskt vilja börja spela golf. Vi är medvetna om att vi konkurrerar med större sporter, men vi vill visa att golf också kan vara riktigt kul. Vi hoppas, och tror, att det här kan locka en del nya, unga människor hit.

– Golfen har mycket att erbjuda med dess värderingar, friskvård och den gemenskap som finns inom sporten. Vi har också sett ett stort intresse av givmildhet från klubbmedlemmarna, som har skänkt golfklubbor och andra golfprylar till detta koncept. Och redan nu står det klart att vi kommer att intensifiera samarbetet med Vätterhem i HIO-projektet under 2018!